Turvehoito
Hoitoturve
Hoitoturve eli Suomen mustaksi kullaksi kutsuttu turve on noin 3000 – 5000 vuotta vanhaa yrttimassaa. Siinä on yli 200 vaikuttavaa ainesosaa, jotka ovat luonnon tasapainon mukaisessa suhteessa. Lehtosuon hoitoturve on puhdas, hajuton, antiseptinen ja antibakteerinen luonnontuote. Turpeen laatu tutkitaan Geologian tutkimuskeskuksen laboratoriossa tarkoin ennen hoitoturpeena käyttöä. Turpeessa on 33 eri alkuainetta.
Hoitoturpeen vaikutus perustuu
Hoitovaikutus perustuu 2–4 metrin syvyydestä nostettavaan hoitoturpeeseen, johon vuosituhansien aikana on muodostunut erilaisia bioaktiivisia aineita. Terapeuttiset bioaktiiviset ainesosat ovat fulvo- ja humushapot. Niillä on kyky tunkeutua ihon läpi jopa solutasolle asti ja vaikuttaa pintaa syvemmälle kuljettaen sinne kasvilääkintää ja hivenalkuaineita. Se sisältää samoja ihmisen hivenalkuaineita kuten kuparia, rautaa, magnesiumia, mangaania, sinkkiä ja piitä. Turpeen sisältämällä humiineilla on kyky sitoa reumatekijöitä eli myrkkyaineita.
Hoitoturve lämmitetään noin 40-asteiseksi, jolloin se kiihdyttää verenkiertoa ja aktivoi aineenvaihduntaa. Humiinit sitovat reumatekijöitä ja kuona-aineita. Liike, lämpö ja bioaktiiviset aineet tukevat hormonitoimintaa ja auttavat solua uudistumisessa ja vahvistumisessa. Akuutissa tulehdustilassa hoito tehdään kylmällä turpeella.
Turvehoito ei sovi
- Luonnonhartsiallergiselle
- Turvesaunaa ei suositella, jos on sydän- ja verenpainetauti tai sydämen tahdistin, mutta pienet paikalliset turvehoidot sopivat hyvin
- Avohaavoille ja tulehtuneelle iholle
- Syöpäsairaille, mutta sairaudesta tervehtyneet voivat nauttia hoidoista.
Olet itse itsesi asiantuntija eli tunnet kehomielesi lainalaisuudet diagnooseineen.
Hoidon kuvaus
Turvehoitoa voi käyttää paikallisesti jalkateriin, hartioille, kyynärvarsiin tai kauttaaltaan koko keholle.
Kehon hoidossa levitetään noin 40-asteinen paksu turvekerros iholle. Hoito alue suojataan kelmulla. Hoidettavat kohdat peitellään turpeella täytetyillä lämpöpakkauksilla, jotta turpeen bioaktiiviset ainesosat imeytyvät tehokkaasti ja lihakset lämpiävät ja pehmenevät ennen hierontakäsittelyä. Saat rentoutua tässä mukavan lämpöisessä tilassa vähintään 20 minuuttia.
Lämpöhauteen aikana hierotaan pää ja kädet. Kun turvehaude on vaikuttanut, poistetaan enimmät turpeet jalkojen ja selän alueelta tehden kevyttä hierontaa imukupeilla eli kuivakuppausta.
Hoidon päätteeksi iho puhdistetaan lämpimillä kosteilla pyyhkeillä ja kuorintakintaalla. Ihokuorinnan jälkeen on vielä lempeä hieronta. Hieronnassa käytetään öljyä, joka sopii herkällekin iholle. Hoidon jälkeen on hyvä juoda runsaasti vettä.
Turvehoito auttaa:
- Lihasongelmiin ja lihasten rentoutukseen
- Imunestekiertoon ja verenkiertohäiriöihin
- Reumaattiseen kipuun
- Kipua ja särkyä aiheuttaviin kehon haasteisiin
- Erilaisiin tulehdustiloihin (mm. lihastulehdukset, nivelrikko, ”hiirikädet”)
- Vaihdevuosiongelmiin
- Painonpudotukseen
- Selluliitin vähennykseen
- Stressin ja unettomuuden lievitykseen
- Poistaa kehosta ylimääräistä nestettä sekä epäpuhtauksia
Turpeella on kortisonimaisia vaikutuksia ja se on ihanteellinen erilaisiin iho-ongelmiin:
- Ihottuman
- Atopian
- Psoriasiksen
- Aknen
- Hiuspohjan hoidossa
Luontainen kortisoni hillitsee tulehdusta, koettu kipu poistuu tai vaimenee merkittävästi.
Turvehoitojen vaikutukset ovat todella yksilöllisiä!